Historiikkimme

Vertaisryhmämme on toiminut säännöllisesti vuodesta 2004 lähtien. Olemme Joensuun seudun autismikirjolaisten vertaisryhmä. Me toimimme Joensuun seudun autismi-, adhd- ja dysfasiayhdistys Aksoni ry:n alaisuudessa. Vertaistoimintaoppaiden mukaan olemme aikuisten avoin ja täydentyvä pienvertaisryhmä. Vertaisryhmämme koko ja osallistujat ovat vuosien varrella vaihdelleet jonkun verran. Osallistujamäärä yksittäisessä vertaistapaamisessa on ollut siinä viiden vertaishenkilön paikkeilla. 

Tapaamisistamme ilmoitetaan aina etukäteen sähköpostitse niille vertaisille, jotka ovat antaneet sähköpostinsa tiedotuskäyttöön. Tiedotusviestit lähetetään anonyymisesti eli bbc-kentän kautta. Vertaisryhmän nettisivuille päivitetään myös tiedot jokaisesta tulevasta vertaistapaamisesta. Sähköpostitiedotuslistallamme on tällä hetkellä reilut kaksikymmentä henkilöä. Tiistaitapaamisiin tullaan ilman etukäteisilmoittautumista. Jokainen voi siis päättää omaehtoisesti tulostaan vaikkapa aivan viime tipassa. Ainoastaan erilaisille retkille on ilmoittautumispakko ennalta käytännön järjestelyjen takia. Osallistujien ikähaarukka yksittäisessä vertaistapaamisessa vaihtelee noin kahdenkymmenen ja kahdeksankymmenen vuoden välillä. Sukupuolijakauma on miesvoittoinen. Naisia on kannustettu osallistumaan vertaisryhmätoimintaan. Muutama vakikävijä joukossa onkin. Moni meistä vertaisryhmäläisistä on käynyt tässä vertaisryhmässä jo useita vuosia, joten jonkinlaisia kaveruussuhteitakin on ajan saatossa muodostunut.

Millaisia me sitten olemme? Olemme omanlaisemme joukko ihmisiä mutta samalla emme kovinkaan erilaisia. Näin olemme huomanneet asioiden tilan ajan saatossa olevan. Aivan jokaisella vertaisryhmätapaamisissa käyvällä henkilöllä ei ole esimerkiksi autismikirjon diagnoosia saati sitten erityisesti aspergerin syndroomaakaan, jonka ympärille vertaisryhmä aikoinaan perustettiin. Monilla vertaisista voi olla esimerkiksi yksittäisiä diagnosoimattomia autismikirjon piirteitä - tai sitten vaikkapa ADD-, ADHD-, dysfasia- tai lukihäiriödiagnoosi. Psykoottiset oirehtelut ovat tuttuja monelle vertaisryhmässä käyvälle ihmiselle.  Myös bipolaarinen mielialahäiriö on tuttu monelle vertaisryhmäläiselle. Diagnoosit eivät kuitenkaan ole se meidän ydinjuttu vaikka monet keskustelumme niihin liittyvätkin aika ajoittain. Ryhmässämme on sellainen toimintaperiaate, että jokainen ihminen on oma uniikki yksilönsä, eikä diagnoosilla tai sen puuttumisella ole merkitystä, jos ihminen samaistuu vertaisryhmään ja näin ollen viihtyy ryhmässä. Jokaisella vertaisryhmän vetäjällä on kuitenkin autismikirjon diagnoosi, ja vertaisryhmän vetäjät ovat myös Aksoni ry:n jäseniä. Vertaisryhmän vetäjät ovat myös käyneet vertaisohjaaja- ja tukihenkilökoulutuksia vuosien varrella.

Tiistaitapaamisten lisäksi meillä on ollut tapana tehdä erilaisia toiminnallisia vertaisaktiviteetteja. Toiminnallisista vertaisaktiviteeteista sovitaan kuukausittaisissa tiistaitapaamisissa (joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 18:30-20:30, Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:n kahvitiloissa, Tiaisenkatu 28, 80200 Joensuu). Näihin aktiviteetteihin on kuulunut vuosien varrella minigolfia, biljardia, seinäkiipeilyä, elokuvissa käyntiä, erilaisia luontoretkiä, nyyttikestejä sekä jopa liike- ja tanssiterapiaa. Olemme myös olleet säännöllisiä kävijöitä Pohjois-Karjalan ADHD-, autismi- ja dysfasiayhdistys Aksoni ry:n keilailuvuoroilla ja muilla kyseisen yhdistyksen retkillä. Lisäksi meillä on ollut vuonna 2015 vertaisystävä- ja luontoryhmätoimintaa Autismiliiton Taverna-rahoituksen mahdollistamana. Kyseiset aktiviteetit ovat olleet onnistuneita kokemuksia. Olemme myös onnistuneet jatkamaan niitä myöhemmin omatoimisesti.

Mikä on vuosittain se suurin juttu vertaisryhmälle? Kesäretkemme on selvästi se merkittävin yksittäinen vertaisaktiviteetti: Vuosien varrella olemme käyneet melonta-, teltta- ja mökkeilyretkillä eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Alla onkin lyhyitä kuvauksia kesäretkistämme: Esimerkiksi vuonna 2012 meillä oli hyvin juhlallinen kesäretki Huhmarissa. Autismi- ja aspergerliitolta saamamme projektiavustuksen turvin vuokrasimme huvilan Huhmarisvaaralta kauniista maisemista. Ja vuonna 2013 kesäretkeilimme Kolilla. Tällöin ohjelmaan kuuluivat Ukko-Kolille kiipeäminen ja kylpyläpalveluista nauttiminen. Kiitoksia paljon paikallisyhdistys Aksoni ry:lle sekä Autismi- ja Aspergerliitolle. Ilman edellä mainittua apua kesäretket eivät olisi olleet mahdollisia toteutuneissa muodoissaan. Eikä vuoden 2014 kesäretkikään Ruunaalle huono ollut. Meillä oli siellä pari mökkiä vuokrattuina. Tällöin nautimme koskenlaskusta ja alkukesän runsaasta vesimaisemasta. Ja vuonna 2015 meillä oli vuorostaan kesäretki Valamon luostariin Heinävedellä. Siellä ihminen aisti ja koki henkistä rauhaa ja kiireettömyyttä. Vuonna 2016 olimme puolestaan kesäretkeilemässä Eläinpuisto Pikkukilissä, jossa oli jos jonkinmoista eläin- ja lintuvilskettä. Vuonna 2017 kesäretkemme suuntautui Suomujärvelle Patvinsuolle. Se oli huikea luontoelämys souteluineen, saunomisineen, uimisineen ja patikoimisineen. Vuonna 2018 tutustuimme puolestaan maatilamatkailuun Karvisen Kissanpäivillä Liperissä. Hieno paikka.

Maailman autismitietoisuuden päivää (WAAD) huhtikuussa sekä Autistien oikeuksien päivää (APD) kesäkuussa olemme muistaneet juhlia joinakin vuosina. Etenkin viime aikoina olemme juhlistaneet säännöllisesti Autistien oikeuksien päivää kesäretken yhteydessä täytekakkukahveilla. Kaikkea tätä monipuolista vertaistukitoimintaamme on tukenut Pohjois-Karjalan ADHD-, autismi- ja dysfasiayhdistys Aksoni ry. Taloudellisen tuen lisäksi olemme saaneet yltäkyllin monenlaista muutakin tukea ja kannustusta vertaistoimintamme ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Raportoimme vertaistoimintatuen käytön joka vuosi paikallisyhdistykselle. Käytännössä vertaistoimintatuki on mennyt vertaistapaamisten kahvituskuluihin ja pienempien toiminnallisten retkien eväs- ja bensakuluihin. Myös vertaisryhmän pikkujoulut on pyritty järjestämään samalla rahalla. Kiitoksia vielä kerran paikallisyhdistykselle ja liitolle: Vertaistoimintatuella on järjestetty monenmoista mukavaa ja ikimuistoisia hetkiä.

Yli kolmetoista vuotta on kulunut vaivihkaa ja paljon on erilaisia vertaisryhmähetkiä takana päin. Juhlistimme kymmenvuotista vertaisryhmätaivalta 7.10.2014 lokakuisen tiistaitapaamisen yhteydessä. Meillä oli tuolloin Houkutuksesta iso mansikkakermakakku ja Pommacia juhlajuomaksi. Taisipa vielä kynttilä palaa kahvipöydällä juhlan merkiksi. Vertaisryhmämme on jatkanut vertaistapaamisia myös kymmenvuotissynttäreiden jälkeen säännöllisesti. Kerran kuukaudessa olemme kokoontuneet kahvipöydän ääreen. Vain heinäkuussa emme pidä tapaamisia. Silloin on kesätauon paikka. Kiinnostaisiko sinua tutustua meihin? Vertaisryhmämme esitteen löydät nettisivujemme Ota Yhteyttä -osiosta. Esitteestä löydät kaiken olennaisen tiedon. Jos luet nyt tätä historiikkiamme, ja tunnet jollakin tavalla kiinnostusta vertaistoimintaamme kohtaan: Lämpimästi tervetuloa mukaan tutustumaan vertaistoimintaamme täällä Joensuun seudulla. Yhdessä koetamme voimaantua ja lisätä ymmärrystämme itsestämme meitä ympäröivässä maailmassa. Yritämme myös vaikuttaa asioihimme parhaan taitomme mukaan. Tule ja tutustu vertaistoimintaamme silloin, kun se sinulle tuntuu luontevalta. Voit myös kysyä meiltä lisää sähköpostitse tai puhelimitse.